I torsdags delades World’s children’s prize ut i Mariefred i Sörmland. De tre pristagarna Valeriu Nicolae, Rachel Lloyd och Gabriel Montoya är alla riktiga hjältar som kämpar för att skydda och hjälpa barn i sina länder.

Det är en svensk stiftelse som delar ut priset, som ofta kallas för barnens Nobelpris. Miljontals barn världen över är med och röstar. Årets pristagare är:

Vinnare

Rachel Lloyd – Startade som 22-åring en organisation som jobbar mot barnsexhandel i USA. Nu, över 20 år senare, har många tusen barn, främst flickor, fått hjälp till ett nytt liv.

Hederspristagare

Gabriel Montoya – En präst som kämpat för Colombias mest utsatta barn i över 30 år. På hans 52 barncenter får före detta barnsoldater och gatubarn mat, boende, utbildning och en ny chans i livet.

Valeriu Nicolae – Valeriu är rumänsk rom och växte upp fattigt. I över 20 år har han kämpat mot diskriminering av romer.
2010 startade han en skolklubb i Europas allra fattigaste område, utanför huvudstaden Bukarest.
I klubben får flera hundra barn varje år hjälp med vad just de behöver för att klara skolan.

Pristagarna får dela på 700 000 kronor i prispengar.

Bland tidigare vinnare finns Malala Yousafzai, som kämpar för flickors rätt att gå i skolan, och Sydafrikas förra president Nelson Mandela.