Det hörs nästan på namnet att sengångaren är det långsammaste däggdjuret i världen. Det kan ta en timme för den att röra sig en meter!

Trivs i regnet

Sengångaren lever i Amerikas regnskogar. Det finns två släkten: tvåtåiga och tretåiga. Och skillnaden är just att de har olika många tår – fast på fingrarna. På bakbenen har de alltid tre tår. Sengångaren är 40–70 centimeter lång och väger 4–12 kilo. Den tvåtåiga är oftast större än den tretåiga.

Bara de tretåiga honorna lever i flock. De andra lever ensamma. I det fria blir sengångaren ungefär tolv år, men i fångenskap kan den leva upp till 30-årsåldern.

Sengångaren har rykte om sig att vara lat. När europeiska upptäcktsresande hittade djuret i Amerikas tropiska regnskogar tyckte de att det var både fult och slött. Men trots att sengångaren rör sig så sakta kan den överraska ganska snabbt. Om den känner sig hotad av till exempel ormar, rovfåglar eller kattdjur slår den till med tassarna som har långa klor.

Klorna kan bli upp mot tio centimeter långa. De behövs när sengångaren klättrar omkring i regnskogen. Den hakar sig fast i trädstammarna och sitter sedan så hårt att den kan sova hängandes upp och ner! Man har hittat sengångare som hänger kvar i träden till och med efter att de har dött.

fakta_05-02-14_Trogaste-djuret-pa-jorden_1

Foto: Foto: Thinkstock

Eftersom sengångaren är så långsam har den hittat på knep för att slippa röra sig så mycket. En sorts sengångare kan vrida huvudet 270 grader – mer än två tredjedels varv! På det sättet kan den sitta still och ändå nå många blad att äta.

fakta_05-02-14_Trogaste-djuret-pa-jorden_2

Foto: Foto: Thinkstock

Sengångaren klättrar bara ner på marken när den ska byta träd eller bajsa. Men det blir inte så ofta. Eftersom matsmältningen är långsammare än hos alla andra däggdjur behöver den bara uträtta sina behov en gång varje eller varannan vecka. Då har mycket kiss och bajs samlats i kroppen. Det kan bli nästan en tredjedel av djurets vikt!

Sengångaren lämnar inte sitt träd ens när den föder barn. I stället ramlar ungen rakt ut i luften. Men det är ingen fara, den fångas upp av navelsträngen som är 1–1,5 meter lång. Mamman hissar sedan upp ungen med hjälp av navelsträngen.

Trots att sengångaren lever högt uppe i träden gör det oftast inget om den ramlar ner. Den har tjock päls med halmliknande strån som dämpar fallet. Men oftast håller den sig på plats. Den har nämligen jättebra luktsinne och kan lukta sig till om en gren är frisk eller rutten.

 

Källor: Skansenakvariet.se, Universum.se, Exotiskadjur.ifokus.se, Wikipedia.se