Hur bra koll har du på alla varianter av tung rock som finns? KP guidar dig till några av de viktigaste.

Här kan du lyssna på låtarna som KP-Ludvig tipsar om KP 8, och lite till. Ha scrollfest på sidan och lyssna på alla låtarna eller klicka på en genre för att komma direkt till låttipsen.

Hårdrock

Band: Black Sabbath, Led Zeppelin, Kiss.

Det hade gjorts en del tunga låtar tidigare, men det var i början av 1970-talet som det kom riktiga hårdrocksband. Musiken byggde på bluesiga gitarr-riff och snart började den att kallas för heavy metal – tung metall. Även texterna stack ut. Banden sjöng om krig, mörker och djävulen. Därför fick de rykte om sig att vara farliga. I dag är det nog inte många som tycker att de låter farliga. Mer som vanlig rock.

Musiktips:

Paranoid med Black Sabbath

Black dog med Led Zeppelin

Highway star med Deep Purple

NWOBHM

Band: Judas Priest, Iron Maiden, Motörhead.

I mitten av 1970-talet kom punken. Den satte sina spår även i hårdrocken, som blev snabbare och mindre bluesig. I England föddes NWOBHM, en förkortning av New wave of british heavy metal. Snabba gitarrsolon var en viktig ingrediens precis som den ylande sången. Även bandens stil förändrades – många hade skinnkläder med nitar.

Musiktips:

Breaking the law med Judas Priest

The Trooper med Iron Maiden

Painkiller med Judas Priest

Trash metal

Band: Metallica, Slayer, Megadeth.

Ännu mer punk kunde man ana i trashmetallen. De mörka gitarr-riffen spelades i en rasande fart. Sångarna grymtade fram texter om fest, krig och orättvisor i samhället. För trash-banden var inte kläderna så viktiga. Träningsbrallor funkade bra på scen, eftersom det ändå var jobbigt som en gympalektion att spela låtarna. Men långt hår skulle de förstås ha.

Musiktips:

Master of puppets med Metallica

Raining blood med Slayer

Metal militia och Hit the lights med Metallica

Glam metal

Band: Guns ’n’ roses, Mötley Crüe, Europe.

Medan vissa band utforskade hur snabbt och hårt man kunde spela så var andra grupper mer intresserade av en poppigare hårdrock. Glam-metallen hämtade inspiration från 1970-talets glamrock. För just stilen var väldigt viktig. Det skulle vara mycket smink, stora hår och tajta, färgstarka kläder. En del kallade stilen för ”hårmetall”. Texterna handlade mest om att festa, men även om tjejer, lyxliv eller hur tråkiga vuxna var.

Musiktips:

Kickstart my heart med Mötley Crüe

Welcome to the jungle med Guns n’ roses

Rock the night med Europe

Power metal

Band: Hammerfall, Sabaton, Dragonforce.

Ingen genre är så förtjust i fantasy som power metal. Texterna handlar ofta om drakar, demoner och andra sagogrejer. Musiken är snabb, men pampig. Hårda riff blandas med melodier som påminner om klassisk musik. Synt var länge ett förbjudet instrument inom metal, men i powermetallen gav det låtarna ett ännu mer pampigt ljud. Många svenska power metal-band har blivit stora, speciellt Hammerfall från Göteborg.

Musiktips:

The dragon lies bleeding med Hammerfall

Through the fire and the flames med Dragonforce

Death metal

Band: In flames, Entombed, Morbid angel.

Dödsmetallen är ännu argare och ondare än trash metal – och mer svårspelad. Musiken byter ofta tempo, från supersnabb till långsam. Texterna handlar om mörker, död och ondska. Med dödsmetallen kom även growling, en sångstil där man sjunger med en mörk, rosslande stil – lite som ett monster. Det finns också en mer melodiös variant av dödsmetallen. Ett av de mer kända banden är svenska In flames.

Muiktips:

Left hand path med Entombed

We will rise med Arch enemy

Colony med In flames

Grunge

Band: Nirvana, Alice in chains, Babes in toyland.

1991 slog bandet Nirvana igenom med sin mix av pop, punk och hårdrock. Stilen kom att kallas grunge, och fler band kom snart efter. Kläderna skiljde sig från den vanliga hårdrocksstilen. Tajta läderbrallor och nitar byttes mot slitna jeans och stora koftor. Banden lät ofta ganska olika, oftast var det snarare klädstilen som var gemensam.

Musiktips:

Smells like teen spirit med Nirvana

Would med Alice in chains

Bruise violet med Babes in toyland

KP-Ludvigs favoriter

Bruise violet med Babes in toyland

Painkiller med Judas Priest

We will rise med Arch enemy

The Trooper med Iron Maiden

Would med Alice in chains

Stratosphere med Stratovarius