För tre år sedan fick Teodor och Oscar sina första riktiga sparkcyklar. Nu har de provat skejtparker över hela landet.

Teodor & Oscar Tovas

 

Ålder: 12 år.

Bor: På Lidingö utanför Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, bonuspappa, bonus-lillebror.

Favoritfilm: Tillbaka till framtiden (Teodor), Hundraettåringen som smet från notan
och försvann
. (Oscar).
Instagram: @teodortovas, @oscar.tovas

Favoritmat: Tacos (Teodor), rökta räkor (Oscar).

Favorit på Youtube: RandomMakingMovies (Teodor), JLC och Undialed (Oscar).

Drömresa:”San Diego i Kalifornien i USA. De har väldigt bra parker”. (Teodor) ”Barcelona i Spanien för att se sparkcykel-VM”. (Oscar)

– Från början hade vi vanliga sparkcyklar som vi åkte till skolan med, säger Teodor. Men vi ville lära oss trick och snurra och då behövde vi bättre grejer.

Under en resa stannade familjen till i Jönköping. Det råkar vara där som landets enda specialbutik för sparkcyklar finns. Tvillingarna fick var sin trickcykel. Sedan dess har de varit fast.

– Vi googlade direkt upp en massa skejtparker i Sverige, säger Oscar. Vi stannade och körde i Skåne, Linköping och Norrköping. Och resten av sommarlovet körde vi varje dag i vår lokala skejtpark på Lidingö.

 

Allt annat 180917 sparkcykel teodor

Det första tricket de försökte lära sig var “tailwhip”. Då ska plattan, alltså den del av sparkcykeln som man står på, snurra ett helt varv medan man är i luften.

– Det tog oss kanske en eller två månader att lära oss, säger Teodor. Efter det kände jag att det blev mycket lättare att köra.

Efter tre års sparkcyklande har de inte bara lärt sig massor av trick, de har också fått nya vänner.

– Det som är bra med sparkcykel är att man får kompisar väldigt lätt, säger Teodor.

– Man kanske frågar “Vilka trick kan du?”, säger Oscar. Man peppar och berömmer varandra. Och man blir också triggad att bli bättre. Om någon gör volter vill man också lära sig det.

Men tricksandet är inte allt om man ska vara en seriös sparkcykelåkare. Delar på cykeln går sönder om man åker mycket och då måste man kunna laga den.

– En ny sparkcykel kostar mellan 3 000 och 7 000 kronor, säger Teodor. Vi brukar köpa nya delar i stället för att byta cykel. Egentligen är våra cyklar helt utbytta vid det här laget.

 

Om man vill vara rädd om cykeln finns några knep.

– Man ska helst förvara den under tak så att det inte regnar på den, säger Teodor. Och man ska inte köra på grus för då kan det komma in i kullagren.

– Det är bra att dra åt alla skruvar någon gång i veckan om man kör så mycket som vi, säger Oscar. Och så ska man inte bromsa med bromsen, som alla tror. Då kan hjulen bli nästan fyrkantiga. Bromsa med skorna i stället!

 

Skejtskor av mocka med tjock sula är de mest hållbara, även om de måste bytas fyra gånger per år. Och det räcker såklart inte med att sparkcyklarna är hela – de ska vara snygga också.

– Vi pimpar dem rätt mycket, säger Oscar. Vi målar på hjulen och på grip-tejpen, alltså den skrovliga ytan som man står på. Det kan vara allt möjligt, något mönster eller figurer från Simpsons.

– Och vi sätter klistermärken på hjälmen och på sparkcykeln, säger Teodor. Men mest fixar vi för hand med sprayfärger och posca-pennor.

Ibland tar tvillingarna tåget till Linköping för att åka. Men hur reser man egentligen med en sparkcykel?

– Trick-sparkcyklar kan man inte veckla ihop, säger Teodor. Då får man skruva av styret så att cykeln får plats i väskan.

Allt annat 180917 sparkcykel oscar

Båda vill fortsätta och bli så bra som det går.

– Jag skulle gärna vilja bli proffs, säger Oscar. Det är väldigt svårt men jag hoppas att jag blir det.

– Målet är att bli väldigt bra, säger Teodor. Kanske inte bäst i världen, men att kunna göra volter och vara med på uppvisningar. Och jag siktar på att vara med i VM om kanske tre år.

– Tre år!? säger Oscar.

– Eller kanske fem, sex år då! säger Teodor. Men det som är så bra med sparkcykel är att det inte finns någon åldersgräns. Det passar alla åldrar och alla kön.

 

Allt annat 180917 sparkcykel teodor och oscar

Sa blir du mästare på sparkcykel!

Brödernas bästa tips:

  • Använd skydd! Hjälm, knäskydd, armbågsskydd och handskar.
  • Satsa på en bra och lätt sparkcykel. Aluminium är bra.
  • Åk mycket! Gärna varje dag.
  • Kolla in trick på Youtube och försök härma.
  • Fråga andra åkare om tips.
  • Filma när du åker och kolla vad du kan göra bättre.
  • Ät och drick ordentligt. Annars kan du bli trött, yr och sur.

 

Här kan du åka

Rålambshovsparken, Stockholm

Zero one six skatepark, Eskilstuna

LKPG skatepark, Linköping

Dome adrenaline zone, Gävle

Sparken, Umeå

Actionpark, Göteborg

Sibbarp skatepark, Malmö

 

Artikeln publicerades i Kupé Junior nr 3, 20018