Han hade en näsa av silver och en tam älg – men framför allt hade Tycho Brahe benkoll på stjärnorna. Vi spanar in tidernas kanske coolaste astronom!

Han var ingen latmask direkt, den danska stjärnskådaren Tycho Brahe. När han dog år 1601 hade han hunnit med att bygga en massa smarta mätinstrument som gjorde att man kunde se stjärnorna tydligare. Och han hade skrivit en rad böcker om allt från kometer till hur man bäst gör guld.
Redan som barn var vetenskap hans stora intresse, men det var inte en helt riskfri hobby. En dag i skolan började Tycho och en klasskamrat bråka om vem som var bäst på matte. Det blev duell och klasskamraten råkade skära av Tychos nästipp med sitt svärd. Inte så lyckat kanske, men Tycho deppade inte, utan tillverkade en lösnäsa av silver som han klämde fast i ansiktet.

Det var stjärnor han gillade mest. På 1500-talet, då Tycho Brahe levde, fanns inte de monster-starka stjärnkikare som forskarna har i dag – det fanns knappt kikare alls. Tychos egenbyggda instrument gjorde det lättare att studera rymden. Med dem upptäckte han en märklig stjärna som han skrev en bok om. Boken blev väldigt populär och Tycho kunde övertyga kungen om att han behövde pengar till fler stjärnskådar-prylar. På ön Ven, mellan Danmark och Sverige, lät han bygga ett slott med ett mäktigt observatorium (så kallas hus där man studerar stjärnor). Där kunde han arbeta i lugn och ro.

Fast så värst lugnt var det nog inte. Tycho lät en massa kompisar komma och bo på slottet. Han ordnade ofta fester. För underhållningen stod dvärgen Jeppe, som brukade sitta hos Tycho under middagarna och berätta om vad som skulle hända i framtiden. Ibland hade han rätt. Tycho hade också en tam älg på slottet. Men under ett av kalasen fick någon för sig att bjuda älgen på öl. Det var dumt – älgen blev yr, trillade ner för en trappa och dog.

Men Tycho hann
 med en hel del jobb också. Och det fanns ingen hejd på alla grejer som han ville bygga för att kunna se stjärnorna bättre. Väldigt dyra grejer. Pengarna rann iväg och trots kungens antydningar om att han kanske kunde lugna sig lite så fortsatte Tycho med sitt lyxliv. Till slut blev de så osams att Tycho fick flytta från Danmark. Men han fortsatte att studera stjärnorna – tills han en dag blev sjuk. Eftersom Tycho tyckte om att experimentera med det mesta så svängde han ihop en medicin till sig själv. Den innehöll bland annat det giftiga ämnet kvicksilver. Ingen bra idé alls, medicinen gjorde Tycho så sjuk att han dog.

I dag är det mer än 400 år sedan Tycho Brahe levde, men spåren av honom finns kvar. På Ven, som i dag tillhör Sverige, kan man se ruinerna av hans slott och även spana in några av hans storslagna stjärninstrument.

Källor: citadellet.com och tychobrahe.com.