Alice Göransson och Natalie Pålsson Byxo skattar ofta. De tycker att fler borde skratta mer. Därför gör de egna kortfilmer, små komedier som de lägger ut på Youtube. Tolv filmer har de lagt upp hittills och fler lär det bli.

Alice & Natalie

noje_14-01-13_Tystnad-tagning-action_1

Alice Göransson
Ålder:
 12
Bor: Östersund
Favoritfilm: Forrest Gump
Favoritkomiker: Jim Carrey

noje_14-01-13_Tystnad-tagning-action_2

Natalie Pålsson Byxo
Ålder:
 12
Bor:
 Östersund
Favoritfilm:
 Bron till Terabitia
Favoritkomiker: 
Björn Gustafsson

– Vår första film hette Stenskalle. Den handlar om två grottmänniskor som hittar en tidsmaskin och hamnar i nutiden, säger Alice.

I den svartvita komedin smyger grottmänniskorna runt i lakan och pratar stenålderska. Grubb brubba dumdum, säger den ena och pekar på en dörr som leder dem 5000 år fram i tiden.

Kortfilmerna kan handla om lite allt möjligt och inspirationen hämtar de från sin egen vardag.

– Man kanske får en idé på något roligt när man hämtar ett glas mjölk. Då pratar vi tillsammans om hur det skulle kunna bli en film, säger Natalie.

– Vi har jättekul när vi kommer på idéer. Filmen Po-tatisbullar kom vi på när vi var hungriga, säger Alice.

Det är kul att spela in och kul att filma men roligast av allt är redigeringen. Där kan de lägga på ljudeffekter, få till konstiga röster och lägga till texter.
De använder sig av ett redigeringsprogram på datorn som heter Windows Movie Maker. Det är gratis och ganska lätt att använda.

En effekt som de använder i favoritfilmen Barnkalaset är en röstförvrängning som gör att man låter som en smurf.

– Det var lite svårt för man måste prata jättelååååååångsamt. Annars hör man inte vad man säger när man snabbspolar ljudet efteråt, säger Alice.

En sak man måste komma ihåg när man gör egen film är att alla som är med i filmen tycker det är okej att filmen läggs upp på internet. För Alice och Natalie är det inga problem eftersom de spelar alla roller själva. Det brukar innebära ett och annat klädbyte.

– I Barnkalaset är jag både födelsedagsbarn och barn på kalaset. När jag var födelsedagsbarn hade jag vanliga kläder och när jag bytte person satte jag på mig en reflexväst, säger Alice.

Youtube kontot som Natalie och Alice använder, fick Natalie hjälp hemifrån att starta innan duon började göra filmer. De har fem prenumeranter och nästan alla i klassen tycker att filmerna är roliga. Alice och Natalie är inte särskilt oroliga för att folk ska skriva taskiga saker i kommentarsfälten, i alla fall inte just nu. Dessutom vet de hur man ändrar inställningarna så att man inte kan kommentera.

En gång skulle tjejerna göra en allvarlig film. Det slutade med att de började flamsa och garva i stället. Det fick dem att bestämma sig: Från och med nu är det komedier för hela slanten.

Alice och Natalies bästa tips till alla som vill göra egen film:

1)   Strunta i manuset. Det gör bara att man fastnar och det räcker man att man pratar ihop sig lite innan man filmar.

2)   Krångla inte till det. Använd det som finns i närheten som rekvisita.

3)   Ha hellre många korta klipp än några få långa.

4)   Bakgrundmusik gör de mesta bättre. Musiken kan vara rolig, läskig eller stämningsfull. Leta på internet och i bokhyllan.