Fria hästar som galopperar genom skog och mark. Utan varken träns, sele, tyglar eller sadel. Lär dig mer om vildhästarna Tarpan och Przewalskis häst!

Förr fanns det fria, vilda, hästar som var helt orörda av människan. Då fanns det två olika arter av vildhästar: Tarpanen som levde i Europa och Przewalskis häst från östra asien.

fakta_07-02-12_Vackra-vilda-hastar_1

Tarpan

Tarpanen sägs vara den vildhäst som är urfadern till våra tamhästar. Huvudet är ganska tungt, halsen kort och tjock och hästen saknar manke. Ryggen är rak och lång, kroppen djup och benen smala men starka. Färgen är alltid black, vanligen musblack. Black är en hästfärg som förekommer hos till exempel fjordhästar. Blacka hästar har alltid en linje längst med ryggen. Musblack är en grå färg, även den med en linje längst ryggen.

Till en början jagades tarpanen mest för köttets skull men för ungefär 6000 år sedan började den användas som boskapsdjur i stället. Tarpanen var inte alls speciellt stor, bara ungefär 130 centimeter i mankhöjd. Men sedan tarpanen började användas som människans hjälpmedel har det avlats fram större versioner tills de tillslut blev de kraftfulla tamhästar vi har i dag.

Den sista tarpanen i fångenstap dog 1881, i vilt tillstånd försvann den tidigare än så. I ett försök att återskapa den vilda tarpanen (innan den dog ut helt) sammanfördes de hästar som fanns kvar i fångenskap med konik, en tamhäst som är lik tarpanen, och släpptes fria i skogarna i Polen. Än i dag finns en del vilda hjordar kvar där.

fakta_07-02-12_Vackra-vilda-hastar_2

Przewalskiska häst

Den Przewalskiska hästen är något större än vad tarpanen var. Den har kort man och ingen lugg, färgen är brun och mulen vit. Flocken leds av ett ledarsto. Hon visar flocken vägen till betesmarker och vattenhål. Hingsten har som uppgift att försvara flocken mot faror och försvara sin position mot andra hingstar.

Przewalskiska hästen dog ut i vilt tillstånd 1970, för runt 40 år sedan. Rasen levde då i Mongoliet i områden med milsvida stäpper och salta öknar omgivna av berg. Men rasen är inte helt utdöd. Den lever vidare i djurparker världen över och några przewalskiska hästar har placerats ut igen, som ett försök att få vildhästen tillbaka. Det finns ungefär 300 frigående hästar i mongoliska nationalparker i dag.