Många vuxna oroar sig för vad deras barn gör på internet. Men vad gör föräldrarna själva på nätet? KPwebben har pratat med tre läsare som oroar sig för nätpoker, porrsidor och online-spel.

De flesta vuxna använder internet för att mejla, betala räkningar, googla och annat vanligt. Men det finns också vuxna som gör saker som många tycker är fel. Kanske har de blivit beroende av ett spel, kanske förlorar de pengar i nätpoker eller tittar på porrsidor. Om man misstänker att ens förälder håller på med något sådant är det lätt att bli orolig. KPwebben har intervjuat tre läsare som alla tycker att föräldrarna gör dåliga saker på internet.

 

”Pappa spelar poker på nätet”

Lovisa, 10, oroar sig över sin pappas spelande. Varje dag spelar han nätpoker flera timmar i sträck. ”När vi säger att han ska sluta skrattar han bara.”

Lovisa har precis slutat skolan och är på väg hem. När hon kommer fram till familjens hus skymtar hon sin pappa genom fönstret. Han reser hastigt på sig och går ut från rummet där datorn står. Lovisa suckar. Hon vet att han har spelat nätpoker – igen.

– Han började spela poker för lite mer än ett år sedan, och han sitter verkligen jätteofta. Eftersom han är sjukskriven är han hemma på dagarna. Då kan han sitta mycket vid datorn. Ibland hoppar han över kvällsmaten också, och skyller på att han inte är hungrig. Men jag vet att det är för att han spelar.

Lovisa är rädd att han ska spela bort massa pengar. Hon vet att han ibland vinner små summor. Men ofta förlorar han.

– Väldigt ofta hör jag honom dunka med näven i skrivbordet och svära för att det går dåligt. Det tycker jag inte om. För det betyder att han har förlorat.

Någon gång har Lovisa sagt åt honom att han spelar för mycket. Men han lyssnar inte, särskilt inte på henne.

– Mamma har sagt till honom flera gånger också. Men han bara skrattar och gör allt till ett skämt. Jag tror inte att han förstår hur vi känner.

Det Lovisa oroar sig för är inte bara pengarna han kan förlora. Hon tycker också att det är pinsamt och skämmigt med en pappa som spelar så mycket nätpoker.

– När jag tar hem kompisar kan de säga ”ja, där sitter din pappa igen, som vanligt”. Jag brukar försöka försvara honom och säga att han typ betalar räkningar på internet. Men de vet att han sitter och spelar.

En annan sak hon tycker är jobbig är att datorn tar så mycket av hans tid.

– När jag har lov får jag aldrig göra något speciellt roligt. Jag får vara hemma hela dagarna, och det beror på att han inte kan slita sig från pokern. Om jag vill göra något kul får jag själv ta tag i det.

kropp-och-knopp_17-05-08_Vad-gor-foraldrar-pa-natet_1

Foto: Illustration: Elin Lindell

Julia, 12: ”Pappa kan inte slita sig från datorn”

– Pappa älskar att spela World of Warcraft. Men han spelar alldeles för mycket. Mamma och pappa bråkar ofta om det, ibland så ofta att jag tror att de ska skiljas, säger Julia, 12.

Ibland har kvällsmaten kallnat när Julias pappa kommer till bordet för att äta.

– När vi säger åt honom att maten är klar säger han ”vänta lite, jag kommer strax”. Men så kommer han ändå inte förrän vi har ätit färdigt. Han kan inte slita sig från datorn, säger Julia.

För ungefär ett år sedan började både Julia och hennes föräldrar spela World of Warcraft. Julia hade hört talas om spelet och ville gärna testa. Så hennes mamma och pappa provspelade, för att se om det var något att ha.

– Sedan dess har vi spelat alla tre. Problemet är att pappa verkligen älskar att spela WoW. För ungefär fyra månader sedan insåg vi att han spelar lite för mycket. Han sitter varje kväll, flera timmar. Och på helgerna blir det ännu mer.

Julias mamma tycker att han sitter alldeles för mycket vid datorn. Och bråken hemma hos familjen har blivit fler och fler.

– Pappa blir som ett barn när han spelar. Man måste säga åt honom vad han ska göra, till exempel att städa. Men ofta blir det inget gjort och då blir mamma arg och ledsen. De bråkar mycket om det. Ibland så mycket att jag oroar mig för att de ska skiljas.

En annan sak Julia funderar mycket på är om hennes pappa är inne på porrsidor. För ibland när hon kommer in på hans rum gömmer han dataskärmen för henne.

– Då undrar man ju. När pappa åker iväg på resor i jobbet är jag också orolig. Jag är rädd att han ska porrsurfa eller vara med någon annan.

Hon har försökt prata med sin mamma om sin oro. Men hon har inte vågat säga något till sin pappa.

– Det känns inte som att det finns så mycket jag kan göra.

 

Mirjams mamma kan inte sluta

Mirjams mamma kan inte sluta. Timme efter timme sitter hon på internet-sidan Tradera och beställer hem saker. ”Jag håller på att bli galen. Vi får inte plats med grejerna hemma längre”, säger Mirjam, 11.

För ett år sedan kunde Mirjams mamma absolut ingenting om internet. Men så upptäckte hon sajten Tradera. Det är en sida där man kan köpa begagnade prylar.

– Min faster visade henne sidan. Där går det att köpa glas som designades av min pappas farfar som var konstnär. Mamma började beställa hem glas och andra prydnadssaker. Nu sitter hon på Tradera hur mycket som helst. Hon kan vara inne flera timmar om dagen.

Sakerna som Mirjams mamma köper och släpar hem får de snart inte plats med hemma. Skåpen är överfulla och byråerna går knappt att stänga

– Hon använder ju aldrig sakerna heller, de står bara och dammar! I julas kom hon hem med massa tomtar som vi inte fick plats med. Då skällde jag på henne. Fast det struntade hon i, hon bara kollade på mig med en konstig min, säger Mirjam.

Hon tycker att det är jobbigt varje gång hennes mamma kommer hem med något nytt.

– Jag känner ”Åh nej!”, jag blir helt galen! Jag har sagt åt henne att det är onödigt. Men jag kan inte få henne att sluta sitta vid datorn.

Bråk om datorn

Själv sitter Mirjam mycket på KPwebben, och det händer att hon och hennes mamma bråkar om datorn.

– Hon ska alltid sitta vid datorn när jag vill sitta där. Hon brukar säga åt mig att jag har suttit för länge. Sedan sitter hon typ en timme längre själv. Jag tycker det är dåligt att hon klagar när hon själv sitter så mycket.

Eftersom Mirjams mamma inte vet särskilt mycket om datorer och internet behöver hon dessutom en del hjälp.

– Hon har problem med allting. Om hon till exempel ska skicka ett mejl måste hon ha hjälp. Det kan jag hjälpa till med. Men har det med Tradera att göra vägrar jag att hjälpa henne. Det får pappa göra.

 

”Berätta hur du upplever det!”

Att inte kunna slita sig från internet kan vara ett missbruk. Det säger Thomas Jonsland på BRIS. Han tycker det är viktigt att berätta för sina föräldrar hur man mår.

Är det många som hör av sig till BRIS för att de är oroliga över vad föräldrarna gör på nätet?

– Ja, det händer. Vi får både mejl och samtal från oroade barn. Det kan handla om att någon av föräldrarna spelar mycket poker. Eller att man upptäcker att pappa har tittat på porr. Det är klart att man blir orolig och funderar på vad man ska göra.

Kan man kräva att ens föräldrar ska berätta vad de gör på nätet? Precis som föräldrar ibland kräver att barnen ska göra det?

– Man kan aldrig kräva att få veta precis allt. Det tycker jag inte att föräldrar kan göra heller. Däremot är det viktigt att mamma eller pappa ger ärliga svar om man frågar. Man kan fråga om de kan visa vad de gör på internet. Att visa upp de olika världar man rör sig i är ett sätt att mötas.

Men vad ska man göra om mamma eller pappa inte kan slita sig från till exempel poker eller dataspel?

– Man kan tänka på samma sätt som om de skulle ha andra typer av missbruks-problem. Det är viktigt att berätta för föräldrarna hur man upplever det och hur dåligt man mår. Om det ändå inte händer något är nästa steg att prata med någon som kan prata med föräldrarna. Steg tre kan vara att prata med till exempel kuratorn på skolan. Det kan också vara skönt att våga berätta om problemet för kompisar. Det kanske inte är så ovanligt som man tror. Det finns alltid lösningar på problem, även om det inte känns så.