Läsarna på KPwebben får vara med och rösta fram vinnarna i tävlingen Batterijakten. Här är de tio toppbidragen i den kreativa tävlingen. Vilket röstar du på?

1. Klass 4C på Furuhällsskolan i Härryda

Klassen anordnade en batteriinsamlardag i centrala Härryda som uppmärksammades i lokala media. Utöver batteriinsamlingen anordnade klassen en frågesport. Totalt samlades 77 kilo batterier in.

 

2. Klass 4 på Viktoriaskolan i Örebro

Eleverna ordnade så kallade flashmobs, blixtdemonstrationer, på flera ställen i centrala Örebro, bland annat utanför slottet, på en busshållplats och utanför en butik. Vid varje ställe delade eleverna ut egengjorda flygblad till förbipasserande med uppmaningen att återvinna batterier.

 

3. Klass 4A på Balderskolan i Staffanstorp

Klassen bakade ”batterikakor” och sålde till andra elever i matsalen. Priset för en kaka var två förbrukade batterier. Under dagen såldes drygt 400 kakor och det hela uppmärksammades i lokala media.

AlltAnnat_170411_Batterijakten_BIDRAG3

Kolla här!

 

4. Klass 4 på Esperedsskolan i Halmstad

Eleverna tyckte att de batteriholkar som finns i dag är för tråkiga, och därmed inte uppmuntrar till återvinning. Klassen skapade därför nya, fantasifulla kartongholkar som även hade information om varför det är så viktigt att återvinna batterier. Holkarna placerades ut på matvarubutiker i närheten av skolan.

AlltAnnat_170411_Batterijakten_BIDRAG4

Kolla här!

 

5. Klass Montreal på Prolympia i Jönköping

Klassens idé var en ”batteripant” där varje återvunnet batteri ger pengar. För att förmedla denna idé på ett roligt sätt gjorde klassen en cover på Ed Sheerans låt Shape of you, med en egenskriven text om problemet att många batterier slängs i naturen i stället för att återvinnas.

 

6. Klass Tigern på Tottarps skola i Staffanstorp

I Staffanstorp finns en bilrondell som många i kommunen kör igenom. För att sprida budskapet om att vara snäll mot miljön och återvinna batterier valde klassen att bygga en rondellhund med återvinningsbudskap som placerades i mitten av rondellen. Hunden är byggd av återvunnet material och utsmyckningen är inspirerad av batterier.

AlltAnnat_170411_Batterijakten_BIDRAG6

Kolla här!

 

7. Klass 4A på Furuparksskolan 1 i Luleå

Klassen hade en idé om hur flyktingar kan integreras i samhället med en ny typ av jobb. Nyanlända skulle med en elcykel som transportmedel kunna besöka svenska hem och fråga efter använda batterier. Idén presenterades i en film.

 

8. Klass 4D på Årstadalsskolan i Stockholm

Eleverna skapade något som de valde att kalla för ”batta”-kampanjen. Klassen vill introducera ordet ”att batta” (att jämföra med att panta) och tog fram ett förslag med en ”battamaskin” som tar emot förbrukade batterier i livsmedelsbutiker. Battamaskinen – som är tänkt att lanseras med en egen kampanj och en egen logotyp – både tejpar, väger och sorterar batterier.

AlltAnnat_170411_Batterijakten_BIDRAG8_

 

9. Klass skm06 på Skönsmons skola i Sundsvall

Klassens idé var en vision där alla hushåll i framtiden är uppkopplade till ett system som batterier kan återvinnas genom. En centraldammsugare – som klassen valt att kalla ”Batterisugen” – suger in alla batterier till en central återvinningsstation. Dammsugaren drivs av solceller. Idén och arbetet med den presenteras i en film.

 

10. Klass 4 på Hudikskolan i Hudiksvall

Eleverna ritade en serie om batteriet ”Inge Ström” och hens väg till holken. Serien – som består av flera olika strippar – sattes sedan upp på skolans toaletter för att göra fler medvetna om vikten av att återvinna batterier.

AlltAnnat_170411_Batterijakten_BIDRAG10

 

Omröstningen är avslutad!