Visst har du hört talas om världens sju underverk någon gång? Men vet du vilka som räknas till de sju NYA underverken? Här är KPwebbens guide till de nya underverken!
 

Coola colosseum!

Vi börjar med att besöka Italiens huvudstad Rom. Där ligger nämligen det första underverket, den ovala amfiteatern Colosseum.

Amfiteatrar byggdes förr av romarna för att de behövde arenor för gladiatorspel och djurstrider. Arenorna är oftast ellipsformade, precis som Colosseum.

Namnet Colosseum fick arenan efter en jättehög staty, en koloss, av kejsar Nero som placerades utanför byggnaden. Nero var kejsare och han tog mark från folket för att använda det till sina egna byggen. Colosseum byggdes åt folket som en gest för att de fick tillbaka sin mark.

Vad är världens sju nya underverk för något?

De sju nya underverken är alla någon typ av byggnad eller staty som skapats av människor. Det finns sedan tidigare ”De sju underverken”, som även kallas ”Antikens sju underverk”. Men av dem finns det bara ett kvar i dag – Cheopspyramiden i Egypten.

Tanken med Colosseum var att det skulle bli en plats där folket kunde underhållas. Arenan stod färdigbyggd år 80 efter Kristus. Det firades i hundra dagar med ”lekar och spel” där både gladiatorer och djur fick sätta livet till i kamper. Gladiatorerna var ofta slavar och dömda brottslingar och de slogs antingen mot varandra eller mot djur. Vinnaren var den som överlevde.

Arenan hade tre våningar med läktare och var man fick sitta berodde på vilket kön och vilken klass man tillhörde. Längst upp satt fattiga och kvinnor medan fint folk som kejsaren satt längst fram närmast arenan.

1349 skakades Rom av en jordbävning som gjorde att den södra sidan på Colosseum rasade ihop. Under de senaste tjugo åren har bland annat föroreningar från luften varit ett stort hot mot byggnaden. Men det största problemet är faktiskt turisterna. Varje år besöker fem miljoner turister Colosseum och många av dem är så fräcka att de stjäl med sig stenar hem!

fakta_12-10-11_Varldens-sju-underverk

Petra – en stad i sten

Uthuggen direkt i en sandstensklippa uppenbarar sig den mäktiga kungagraven, Skattkammaren. Byggnaden är det första du möts av då du kommer in i den vackra ruinstaden Petra!

Petra

– Petra förföll på 600-talet efter att den hade blivit plundrad. Den återupptäcktes först igen 1812 av den schweiziska upptäcktsresanden J.L. Burckhardt.

I dalen Wadi Musa i Jordanien uppenbarar sig den gamla ruinstaden Petra. Dalen omges av stora sandstensklippor och för att ta sig till Petra måste man vandra två kilometer genom en trång ravin. Många av de största byggnaderna i staden är uthuggna direkt i klipporna. Och som besökare går det att titta på runt 800 byggnader!

Staden byggdes upp under 300-talet av det arabiska folket nabatéerna. Petra utvecklades under de kommande århundradena och blev till en mycket viktig handelsstad.

Många handelsmän stannade i Petra under sina ökenvandringar. Det berodde på att det fanns tillgång till vatten. Man handlade med lyxvaror som ädelstenar, rökelse, myrra, siden och kryddor, vilket gjorde folket i Petra rika. Därför kunde invånarna bygga upp mängder av byggnader eller skulpturer till minne av viktiga personer eller händelser.

Den kändaste byggnaden
 i Petra är ”Skattkammaren”. Den har gett staden namnet ”den rosenröda staden”. Till en början trodde arkeologerna att det var därinne som nabatéernas guldskatt låg. Men man kom senare fram till att det var graven till de 13 mest betydelsefulla nabatéekungarna. Och den som har sett filmen ”Indiana Jones och det sista korståget” kan faktiskt se att slutet av filmen utspelar sig vid den kända Skattkammaren!

Källor: ne.se, wikipedia.se, solresor.se

fakta_12-10-11_Varldens-sju-underverk_2

Mystiska Machu Picchu

Undangömd bland regnskog och högt upp på en bergstopp ligger ruinstaden Machu Piccchu. Det är en av världens bästa bevarade städer från inkatiden och är det sista underverket vi besöker!

Machu Picchu

Vilka bodde i Machu Picchu?

Cirka 750 personer bodde i staden. Men under den regniga säsongen var det färre då ingen av de mäktiga var på besök. När man undersökte staden hittade man 174 skelett.

Hur tar man sig dit?

Macchu Picchu ligger i södra Peru. Ett sätt att ta sig dit kan vara att vandra längs den kända inkaleden. Annars kan man ta tåget till tätorten Machu Picchu Pueblo och sedan buss den sista biten.

 

Uppe på en 500 meter hög bergstopp ligger Machu Picchu. Och det är inte ruiner från en vanlig gammal stad som uppenbarar sig. När staden användes var den mer ett lantställe för de rika. Staden byggdes på 1400-talet av inkaindianerna under ledning av härskaren, även kallad inkan, Pachakutiq.

Inkariket var utbrett längs med Sydamerikas kust. Under 1500-talet angrep spanska soldater Inkarikets städer. Till slut hade de tagit över hela riket, men Machu Picchu hittade de aldrig. Staden glömdes bort och kamouflerades av regnskogens växter. Den återfanns först 1911 när några lokala bönder uppmärksammat delar av staden efter en skogsbrand.

Att staden byggdes på den 500 meter höga bergstoppen tror man har med det unika läget att göra. På en av sidorna breder stora odlingsmarker ut sig. Resten av staden är omgiven av branta stup. Det gjorde det svårt för fiender att ta sig dit.

Inkaindianerna var väldigt duktiga hantverkare. I Machu Picchu finns ett hundratal olika byggnader som är gjorda av stenar som fortfarande håller samman. I många av byggnaderna går det inte ens att få in ett rakblad mellan stenarna. Inkaindianerna uppfann även ett bevattningssystem, som än i dag fungerar. Hur de lyckades bygga så stabila hus och fungerande system är än i dag ett mysterium.

Källor: ne.se, wikipedia.se, rediscovermachupicchu.com

fakta_12-10-11_Varldens-sju-underverk_3

En mäktig kärleksgåva

När kvällssolens strålar träffar den vita marmorn ser Taj Mahal ut som ett sagopalats. Byggnaden anses vara världens största kärleksgåva och är det femte stoppet på resan runt världens sju nya underverk.

Fakta Taj Mahal

– Den enorma byggnaden ligger i staden Agra i Indien.

– Taj Mahal är Indiens mest populära turistattraktion. Varje år besöker 2-3 miljoner människor byggnaden.

– Vill man besöka Taj Mahal med bil måste man parkera den minst 500 meter bort. Det beror på att man inte vill riskera att föroreningarna från bilar och andra fordon förstör byggnaden. Istället får man ta sig resten av vägen till fots, med en kamelkärra eller med en elbuss.

 

Shah Jahan hette en kejsare i Indien som levde på på 1600-talet. Han och hans hustru fick 14 barn tillsammans, men 1631 dog hustrun. Shah Jahan blev så ledsen att han bestämde sig för att bygga en minnesbyggnad över hennes grav, ett så kallad mausoleum.

Det tog 22 år att bygga klart minnesbyggnaden som fick namnet Taj Mahal. Över 1000 elefanter transporterade byggnadsmaterial, både från Indien och från flera platser runtom i Asien. Taj Mahal är byggt av vit marmor och i väggarna finns det halvädelstenar i olika färger. Det behövdes 20 000 män för att bygga det enorma palatset. Utöver det jobbade några med att göra byggnaden vacker. Taj Mahal är utsmyckat med växtmotiv, mönster och kalligrafier (vackra skrifter).

Strax efter att Taj Mahal var färdigbyggt hamnade Shah Jahan i husarrest. Det sägs att han tillbringade sina sista dagar blickandes bort mot Taj Mahal. När han dog begravdes han tillsammans med sin älskade hustru.

Förutom den stora huvudingången och graven består Taj Mahal av en moské, ett gästhus och trädgårdar. Under den första tiden bestod trädgårdarna av rosor, påskliljor och fruktträd i överflöd, precis som i ett paradis. I dag finns dessa ”paradisträdgårdar” inte kvar, istället liknar de mer vanliga gräsmattor med vackra buskar och träd.

Källor: ne.se, wikipedia.se, indien.nu

fakta_12-10-11_Varldens-sju-underverk_4

Världens längsta mur

Den kinesiska muren är egentligen inte bara en mur utan består av flera små murar som har byggts ihop. I dag är den cirka 6400 kilometer lång och sträcker sig från Shanhaiguan i östra Kina till Gobiöknen i väster.

Kinesiska muren

– Storleken på muren varierar men i snitt är den runt 7–10 meter hög och 3,5–7 meter bred.

– Det sägs att den kinesiska muren är den enda byggnad som man kan se från rymden. Det stämmer inte. Ingen byggnad på jorden kan ses från månen. Den ligger alldeles för långt bort, nämligen 38 000 mil.

 

De små murarna började byggas redan år 300 före Kristus. Murarna skulle vara ett skydd mot fiender. De byggdes även upp mellan de olika staterna i landet. På så sätt minskade man risken för att staterna skulle anfalla varandra. Att bygga muren tog lång tid och var ett hårt arbete. Det jobbades dag som natt och många människor dog under tiden som muren byggdes.

Kejsaren Shi Huangdi kom till makten år 221 före Kristus. Han enade de kinesiska staterna genom att riva ner alla murar som byggts upp mellan dem. Men murarna i norr lät han stå kvar och de byggdes ihop till en enda lång mur. Därför brukar Shi Huangdi kallas för mannen som byggt den kinesiska muren. Trots att den både byggts ut och ändrat riktning sedan dess.

På muren byggdes det vakttorn. Från tornen kunde man skicka röksignaler för att varna för fiender. I dag finns cirka 24 000 vakttorn kvar och murarna är renoverade. Varje år besöker miljontals turister den enorma muren i Kina.

Källor: ne.se, resoteket.se, alltomvetenskap.se

fakta_12-10-11_Varldens-sju-underverk_5

Magiska Chichén Itzá

Två gånger om året krälar sig ormguden nerför trapporna på slottet som ligger mitt i Chichén Itzá. Staden som byggdes av mayaindianerna och som idag räknas till ett av världens sju nya underverk!

Chichén Itzá

– På platsen där det 30 meter höga slottet El Castillo står, är det en väldigt speciell akustik (ljud). Står en person på toppen och talar i normal samtalston hör de som står nedanför precis vad personen säger.

 

Ruinstaden Chichén Itzá är en historisk plats i sydöstra Mexiko. Staden började byggas av mayaindianerna redan 600 efter Kristus. Men de flesta av anläggningarna i staden växte fram då itzáfolket invaderade Chichén Itzá på 900-talet. Staden blev ett viktigt ställe där folk träffades för diskutera religion och politik.

Staden återupptäcktes i mitten av 1800-talet. I dag har arkeloger grävt fram och restaurerat (återställt till tidigare skick) flera byggnader. Mest känd är slottet El Castillo som ligger i centrum av staden och ser ut som en pyramid. Längst upp ligger ett tempel. För att komma dit måste man gå i trappan med 91 trappsteg! Men i dag är trapporna avstängda för allmänheten eftersom de inte är tillräckligt säkra att gå i.

Varje vårdagjämning sker ett magiskt skådespel vid slottet. Då faller solljuset på slottet så att det bildas en ormliknande skugga längs med byggnaden. Skuggan slutar vid ett ormhuvud i sten som finns i slutet av trappan. Det sägs att det är ormguden som kommer krälande ner från himmelen…

I Chichén Itzá finns Mellanamerikas största bollplan. Den är 168 meter lång och 70 meter bred! Andra häftiga saker det går att hitta i ruinstaden är ett krigartempel, ett torg omringat av stora pelare och ett astronomiskt torn för stjärnskådning!

fakta_12-10-11_Varldens-sju-underverk_6

700 ton underverk!

Högt upp på ett berg står han och blickar ut över staden. Cristo Redentor, eller Kristusstatyn som han även kallas, är det tredje nya underverket som vi gör ett besök hos.

Cristo Redentor

Statyn är 38 meter hög och väger nästan 700 ton. Från fingertopp till fingertopp är det cirka 30 meter brett.

– Runt 300 000 människor besöker varje år statyn.

 

Staden Rio de Janeiro i Brasilien är känd för festivaler, sång och dans. Men även Cristo Redentor har blivit ett kännetecken för staden. Den mäktiga statyn står på en bergstopp med sina armar utsträckta precis som ett kors.

Idén att bygga en staty kom redan på 1800-talet. Men det var inte förrän 1921 som man började bygga den. Det var skulptören Paul Maximilian Landowski som skapade statyn och den invigdes 1931. Cristo Redentor byggdes för att det behövdes ett landmärke, det vill säga något stort som gjorde det lättare för båtarna att hitta rätt. Det fanns förslag om att göra en staty som höll i en jordglob eller i det kristna korset. Men man valde till slut att göra en Kristusstaty med öppna armar som visar sin kärlek till människorna.

Berget som Cristo Redentor står på heter Corcovado och sträcker sig 710 meter över havet. Det gör att statyn i stort sett kan ses från hela Rio de Janeiro. Att ta sig upp till bergstoppen gör man enklast med ett specialtåg som kör genom regnskogen uppför berget. På kvällarna tänder man upp flera strålkastare som lyser upp frälsaren där han står och vakar över staden på toppen av berget.