En fågel som kan räkna. En fisk som skjuter ner sina byten. En apa som kan teckenspråk. Här är några av världens smartaste djur.

Klok som en kråka

”Klok som en uggla” kan man säga om någon som är ovanligt förståndig. Egentligen borde man säga ”klok som en kråka”. Kråkfåglar är nämligen mycket smartare än ugglor.Fågelforskare har kommit fram till att kråkor faktiskt kan räkna.

När en människa döljer sig i ett gömsle, så förstår kråkan att det är någon där och kommer inte nära – inte ens om den blir lockad med mat. När kråkan ser att personen lämnar sitt gömsle vågar den sig fram för att äta.
Om två personer gömmer sig och bara en kommer ut så förstår kråkan att en person är kvar. Och då håller sig kråkan undan. Smart. Många kråkfåglar, både korpar och kråkor, kan dessutom använda sig av pinnar när de är på jakt efter föda.

Smart som en schimpans

Människan är jordens smartaste djur. Sedan kommer de

fakta_01-02-11_Varldens-smartaste-djur_1
fyra så kallade människoaporna: gorillan, orangutangen, bonoboapan (dvärgschimpansen) och schimpansen. Smartast av dem är schimpanserna.De lär sig bland annat att använda redskap som pinnar när de stjäl honung ur binas bon, grässtrån när de vill äta termiter och stenar när de vill knäcka nötter.

I Guinea finns en grupp schimpanser som nyttjar flera redskap när de vill komma åt det ätbara i en stor brödfrukt. De lägger frukten på ett hårt och platt underlag och slår i skalet med något vasst. Om frukten inte ligger stadigt använder de en kil som de skjuter in under frukten. Det visar att apor kan tänka i flera led.Hos människoapor går kunskap i arv. Vuxna apor lär sina barn hur de ska göra för att få tag i mat.
Apor i fångenskap har dessutom lärt sig enklare symboler och teckenspråk.

Fisken som jagar smart

Du befinner dig i vattnet men maten du vill ha kryper

fakta_01-02-11_Varldens-smartaste-djur_2
omkring på grenar och blad ovanför vattenytan. Så vad gör du? I Asien finns en fisk som har löst problemet genom att spruta en stråle vatten på sitt byte. Den simmar omkring och letar efter småkryp som skalbaggar, spindlar, flugor och gräshoppor. När den upptäcker något smaskigt skjuter den iväg en vattenstråle mot sitt offer. Fisken kan träffa små insekter som sitter tre meter ovanför ytan.

Vad heter då fisken som jagar så smart? Sprutfisk, så klart.
Obs! När djurforskare pratar om intelligenta djur brukar djur som kan lära sig saker räknas till de smartaste. Sprutfisken är egentligen inget vidare smart. Förmågan att spruta ner sina byten är medfödd, inget inlärt.

Bläckfisken greppar allt

Bläckfiskar är faktiskt ganska smarta. Inte nog med att de

fakta_01-02-11_Varldens-smartaste-djur_3
klarar av att hålla koll på en massa armar. De har kommit på smarta sätt att använda dem också.

När forskare stängde in krabbor (mums för bläckfiskar) i en glasburk med lock förstod flera bläckfiskar hur de skulle skruva upp locket för att komma åt krabborna. Bläckfiskar anväder också armarna för att ta hand om olika föremål. Med dem bygger de sig sedan skydd mot inkräktare. Det finns till och med bläckfiskar som har lärt sig att skilja mellan olika människor. Vid ett akvarium i Danmark lägger sig en bläckfisk på rygg och öppnar munnen så fort skötaren visar sig. Bläckfisken tror att det är mat på gång.