Det är sommar och dags för nya äventyr i nöjesparken. KP har listat berg och dalbanorna som slår alla rekord. Vågar du följa med på en tur?

Världens snabbaste

På nöjesparken Ferrari world Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten handlar ALLT om Ferrari-bilar. Därför är det kanske inte så konstigt att den snabbaste berg och dalbana finns här. Den går så fort att man måste ha skyddsglasögon när man åker! På bara fyra sekunder ökar hastigheten från 0 till 240 kilometer i timmen. Det är nästan dubbelt så snabbt som man får köra på motorvägar i Sverige.

Banan är inspirerad av de mest kända racerbanorna. Det syns tydligt på vagnarna som är kopior av Ferrari formel 1-bilar.

Formel 1-förarna Felipe Massa och Fernando Alonso teståker Formula rossa på Ferrari world Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.

 

Världens högsta

Den höjdrädda bör nog passa sig för 139 meter höga Kingda Ka. Banan är lika hög som ett 45-våningshus, och längre än en fotbollsplan! Nerför den spiralformade backen susar man i 206 kilometer i timmen, vilket gör den till den näst snabbaste banan i världen. Men värst av allt: Backen är i 90 graders vinkel. Det betyder att man åker rakt ner mot marken!

Kingda Ka på Six Flags Great Adventure i USA.

 

Världens brantaste

Takabisha är inget för veklingar. Banan börjar i mörker, så att passagerarna inte har en aning om vad som väntar. När vagnarna kommer ut i dagsljus åker de rakt upp i himlen, över ett krön och där gör de ett kort stopp. Här, 43 meter upp, sitter passagerarna vända mot marken utan att se vart banan tar vägen. Backen har nämligen en vinkel på 121 grader. Det betyder att berg- och dalbanan går in under sig själv!

Takabisha på Fuji-Q Highland i Japan.

 

Världens längsta

Den börjar med en lååång backe, som tar en hel minut att åka upp för. Men det är väl värt väntan, för på andra sidan krönet finns en lååång och brant nerförsbacke följt av ännu fler backar! Steel Dragon 2000 är två och en halv kilometer lång och därmed världens längsta berg och dalbana. Den är mer än dubbelt så lång som Balder på Liseberg.

Steel Dragon 2000 på Nagashima Spa Land i Japan.

 

Världens mest upp- och nervända

Har du spypåsen redo? Bra! Den kan behövas, för när det kommer till loopar och spiraler slår Smiler alla rekord. I den hamnar passagerarna upp och ner 14 gånger! Åkturen är 2 minuter och 45 sekunder lång, vilket innebär att man loopar minst var elfte sekund.

Smiler på Alton Towers i England.

 

Berg och dalbane-rekord

Den längsta tid som någon har åkt en berg- och dalbana är 405 timmar och 40 minuter – i sträck! Amerikanen Richard Rodriguez åkte i hela 16 dagar. Banan heter Big Dipper och finns i Storbritannien.

Fyra män från USA slog rekord när de åkte 74 olika berg- och dalbanor under loppet av 24 timmar. Genom att flyga helikopter kunde de besöka tio parker i fyra delstater! Under tiden samlade de in 40 000 dollar till Children’s miracle network, en organisation som hjälper sjuka barn.

Tysken Artjom Pusch slog världsrekord när han rabblade 27 huvudstäder samtidigt som han åkte berg och dalbana. Undrar om han sa enkla städer som Rom, Kiev och Dili, eller krångligare som Bandar Seri Begawan, Ouagadougou och Santiago de Chile?