En fick stänga på grund av en dödsolycka. De andra är bara läskigt coola. Här är sex seriöst sjuka vattenrutschkanor.

Verrückt – för farlig för att finnas

Namnet betyder galen på tyska. Men kanan ligger inte i Tyskland, utan i Kansas city i USA. Verrückt öppnades sommaren 2014 och slog då flera rekord med sina 51 meter i höjd och sin topphastighet på 110 kilometer i timmen. Den är av en modell som kallas för ”water coaster”, det innebär att man åker i en farkost. Förra året skedde en olycka då en farkost kom i obalans. En person dog och två skadades svårt. Sedan dess har Verrückt varit stängd. Nu är det beslutat att jättebygget ska rivas.

 

Kilimanjaro – högst av alla

Sedan Verrückt stängde är detta världens högsta vatten-åk med sina 49 meter. Kilimanjaro finns utanför Rio de Janeiro i Brasilien. Topphastigheten är 91 kilometer i timmen. Världens näst högsta vattenrutschkana, Insano, ligger också i Brasilien. Den är ”bara” 41 meter hög, men ännu brantare. I Insano ska det gå att komma upp i 105 kilometer i timmen.

 

Leap of faith – haja vad läskig!

På Bahamas i Västindien finns ett berömt vattenland där huvudattraktionen är rutschkanan Leap of faith. Den börjar i en kopia av ett Maya-tempel, lika högt som ett sexvåningshus. Vid templets fot övergår den öppna kanan till att bli ett genomskinligt rör som går genom – en hajbassäng! En likadan rutschkana finns i Dubai.

 

Mammoth – lååång som tomtens skägg

Världens längsta vatten-åk för mer än en person är 537 meter och påminner ganska mycket om en berg och dalbana. Man åker i flottar med sex sittplatser. De hålls stadigt i banan med magneter. Man transporteras upp till toppen på något som liknar ett varuband i mataffärer. Mammoth finns i staden Santa Claus (betyder jultomten) i Indiana.

 

Scorpion’s tail – snurrigt värre

Noah’s Ark i Wisconsin är ett av USA:s största vattenland med 50 olika kanor. Här finns 121 meter långa Scorpion’s tail (betyder skorpionens svans). Den börjar med att man står på en fallucka som plötsligt öppnas. Sedan fortsätter färden genom en lång looping som liknar en skorpions böjda svans till formen.

 

L2 – värre än skorpionen

I Österrike finns den här värstingen. L2 innehåller inte en looping – utan två. Den 25 meter höga åkturen börjar med en fallucka och ett nästan fritt fall på 14 meter. En läskig detalj är att det spelas riktigt skrämmande musik inne i kuren med falluckan.

Artikeln publicerades i KP 11, 2017