Vackra, mysiga och juliga. Så beskriver de flesta luciatåg.
– De är så tråkigt uppdelade, säger Jonna.

 När Lucia närmar sig blir de flesta glada, uppspelta och förväntansfulla. Andra blir uttråkade och ganska sura. Jonna, 11, tycker att luciatåg är extremt tråkiga.

– Det är säkert jättefint för de som tittar på men inte för oss som står där, säger hon.

Redan för ett par veckor sedan började de träna inför lucia i Jonnas klass. Jonna har fått två papper fyllda med låtar att lära sig.
– Det finns liksom inget kul i det hela!
Egentligen tycker Jonna om lucia. Hon tycker att det är roligt att samlas och träna inför luciatåget. Det är mest att allt är så uppstyrt som stör henne, förklarar hon.
– De som är duktiga på att sjunga får göra ett solo, tjejerna får vara lucia och killarna får vara stjärngossar. Det är så orättvist!

I Jonnas klass fick alla som var intresserade av att vara lucia skriva upp sig på en lapp. Sedan var det dags för uttagning.
– De intresserade fick visa hur bra de var på att sjunga, skrida och bära kronan. Sedan ”vann” de som musikfröken tyckte var bäst. Många blev faktiskt ledsna när de inte blev valda.

Jonna skrev inte upp sig på den där listan, hon hade ingen lust. Så i år ska Jonna vara tärna.
– Jag ville hellre vara stjärngosse men musikfröken sa nej. Hon sa att det måste vara en kille.

Det är inte bara i år Jonna har dåliga upplevelser från luciatåget.– Förra året höll jag ljuset för nära ansiktet så jag svimmade!Nej, för Jonna har luciatågen alltid varit ganska långtråkiga. Fina men långtråkiga.– Lucia hade varit jättemysigt om alla fick testa att vara vad de ville.

Jonna heter egentligen någonting annat