Ungefär 17 procent av all mat i världen kastas i soptunnan. Om vi åt upp maten i stället skulle naturen och klimatet må mycket bättre.

Nyligen kom en rapport från FN (Förenta nationerna) som visar hur stort det så kallade matsvinnet är i världen. Totalt kastas cirka 900 000 miljoner kilo ätbar mat varje år.

KP talade med Ingrid Strid, som forskar om matsvinn vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Vad är dåligt med detta?

– Det är dåligt för den biologiska mångfalden, det vill säga djur och natur på jorden.

För att producera mat måste man röja tidigare orörd natur, till exempel regnskogar. Dessutom

bidrar produktionen till klimat­förändringarna. Den gör att mycket koldioxid släpps ut.

Är det lika dåligt att kasta all typ av mat?

– Det är sämst att kasta animalier, det vill säga kött, fisk, ägg och mejeri­produkter. Dessa är mest

krävande att framställa. Att kasta en och annan potatis är inte lika farligt.

Varför kastas det så mycket?

– Mycket handlar det om vi har så mycket mat hemma att vi inte hinner äta upp den innan den blir dålig.

Sedan har ”bäst före”-datumen på förpackningarna gjort att många är rädda för mat som fort­farande går att äta. Vi har också blivit lurade att färsk mat alltid är bättre än den som är torkad, fryst eller konserverad.

Så är det absolut inte. En av nackdelarna med färsk mat är att så mycket blir över och måste kastas.

Du vill ha ”matbedömning” på schemat?

– Ja. Jag tycker att man borde lära sig skilja på ätlig och oätlig mat på hemkunskapen. Alla får hela tiden höra att man ska lukta och smaka för att veta om maten är för gammal. Men hur ska man veta hur rutten spenat, mögligt bröd och dåligt kött luktar om man aldrig har lärt sig det?

Du har en film på Youtube där du äter ett år gammal yoghurt?

– Ja, det är en kul grej. Den har fortfarande inte blivit dålig efter ett år när den har stått oöppnad i kylen. Syrad mjölk håller väldigt länge.

Räcker det att ”uppfostra” människor för att få stopp på matsvinnet?

– Nej, jag tror att det behövs nya lagar också. Man skulle till exempel kunna tänka sig att livsmedels­affärerna blev tvungna att betala skatt på mat som kastas.

Är det något som går åt rätt håll?

– Ja. Det som är bra är att frågan uppmärksammas. Politiker världen över förstår att det här är ett problem. FN:s mål är att matsvinnet ska vara hälften så stort år 2030 jämfört med år 2015.

Artikeln publicerades i KP 6