Wilma, 12, har varit kär i samma person i fem år – i skådespelaren Mikael Persbrandt. Trots att han är känd är det precis samma känslor hon har för honom som hon kan ha för någon av killarna i klassen.

När Wilma såg sin första Beckfilm var hon 7 år. Hon tyckte att Mikael Persbrandt, som spelar Gunvald, var både cool och snygg. Så hon började se fler filmer. Och hon blev kär.

– Men då var det mest att han var en bra skådespelare. Nu är det mer seriöst. Nu gillar jag ju hans personlighet också, säger Wilma.

Hon märker att hon är kär för att det pirrar i hennes mage och för att hon blir nervös när hon ser honom på tv. Dessutom blir hon förbannad när någon pratar illa om honom.

Ser honom varje dag
Killarna i klassen älskar att reta Wilma för att hon är kär i Mikael Persbrandt. Hon tror inte att någon tar kärleken på allvar.

– Jag tycker ju att jag är kär i honom på riktigt. Känslorna är inte annorlunda för att han är känd. Men man har ju såklart mer tillgång till någon på skolan, säger hon.

Wilma har sett allt som Mikael Persbrandt har gjort på film och på tv. Hon tittar på honom på tv:n varje dag. Dessutom läser hon hans frus blogg varje dag, där hon får veta vad han gör. På det viset lär hon känna honom ännu mer, tycker hon.

”Jag kan inte ge upp”
Wilma säger att hon inte på fullt allvar tror att hon och Mikael Persbrandt skulle kunna bli ett par i framtiden. Men det är mest för att åldersskillnaden är så stor.

– Risken att vi INTE blir det är väl 95 procent. Men jag kan inte ge upp för det. Det finns ju fortfarande 5 procents chans…
Och de har en del gemensamt, Wilma och Mikael Persbrandt. Wilma spelar också teater. Det var Mikael Persbrandt som fick henne att börja. Dessutom är båda engagerade i Unicef.

Tror du att du kan bli kär i någon annan i framtiden?

– Ja, det tror jag. Men inte lika seriöst, säger Wilma.

Fotnot: Wilma heter egentligen något annat.

Fyra frågor till kuratorn Daniel Foxhage

Är det vanligt att vara kär i en kändis?

– Ja, det är väldigt vanligt. Det Wilma berättar låter som en vanlig berättelse för någon i hennes ålder.

Wilma tittar ju på Mikael Persbrandt på tv varje dag och hon läser hans tjejs blogg. Vad tänker du om att hon vill veta vad han gör?

– Så länge som hon mår bra av det så är det inget farligt och inget problem. Dessutom tror jag att det kommer gå över senare i livet. Så länge man förstår att man inte känner personen så är det okej.

Kan det vara ett problem att vara kär i en känd person?

– Om man är väldigt olyckligt kär och att det tar över vardagen, då kan det bli jobbigt. Det är viktigt att känna efter hur det känns. Om det känns bra är det inget problem. Men om det känns dåligt, så måste man kanske prata med någon.

Vad är viktigt att tänka på när man är kär i en kändis?

– Att inte kändisen får ta upp hela ens tankevärld. Man kan inte bara följa kändisen, utan man måste göra saker i sitt eget liv som att träffa kompisar eller hålla på med något intresse. Om man har inte har något annat intresse tror jag att man kan må dåligt.