På Växthusets skolor älskar eleverna att blogga. De har till och med vunnit pris för det. Här avslöjar de hur man gör en riktigt bra blogg.

Webbstjärnan

Det är en årlig skoltävling som funnits sedan 2008. Tävlingen går ut på att elever ska ni skapa en webbsida om eller i ett valfritt skolämne. Den 14 augusti startar en ny omgång av Webbstjärnan och du kan redan nu anmäla dig på deras hemsida.

Ola Selmén, från frågesportsprogrammet Amigo grande, står på scenen i den stora salen. Han är värd för dagens evenemang – prisutdelningen i Webbstjärnan 2013. Innan allting börjar välkomnar Ola publiken – och hela världen.

– Hello everybody on the world wide webb, säger han. (Hej alla på internet!)

Det gör han för att prisutdelningen direktsänds på internet, så att vem som helst kan ”vara med”. Det är också precis vad tävlingen Webbstjärnan handlar om. Att elever i Sverige ska använda internet mer i skolarbetet, så att de kan sprida ny kunskap och information till andra på ett bra sätt.

Ihab, Jonathan, Haman och Omar. Foto: Elisabet Jagell

Ihab, Jonathan, Haman och Omar. Foto: Elisabet Jagell

Flera pris delas ut. Eleverna på Växthusets skola i Uppsala vinner till exempel kategorin Årets klassblogg med bloggen Slöjdsalarna.se. Där visar de både vad de tillverkar i slöjden och hur man gör. Med texter, bilder och videor visar eleverna allt från hur man drar ut en spik till hur man tillverkar en metallblomma.

Men på Växthusets skolor finns många fler bloggar. Jonathan Marklund, Ihab Megadmini, Omar Salim och Haman Ahmedi och deras klass har också en egen klassblogg som heter 01:or på Växthuset. Där berättar de om allt som händer i skolan.

Att blogga har inte bara varit roligt, tycket killarna, de har också lärt sig massor. Både nya program för att hantera bilder och text och hur man arbetar för att nå ut till fler.

Här delar de med sig av sina bästa tips för hur man startar en intressant blogg:

  •  Var kreativ! Försök att använda olika media i inläggen. Till exempel foto, film, frågesporter och bildspel. Det blir roligare för läsaren.
  •  Gör bloggen fin så att läsaren känner sig välkommen. Gör till exempel ett roligt sidhuvud, överst på sidan, som visar vad det är för blogg.
  •  Tänk på upphovsrätten när ni till exempel vill använda andras bilder. Ha koll på Creative commons. Det är symboler på internet som berättar hur material får användas. Ibland måste man skriva ut vem som har tagit en bild och det är inte alltid som man får förändra den.

 

En instruktionsfilm från slöjdbloggen

Att dra ut en spik
Creative Commons-licens: BY NC NA
Fler bra slöjdtips finns på slojdsalarna.se!