Gääääsp! Våren är här. Nu vaknar djurvärldens sömntutor ur sin långa vila. Här är några av vintersovarna.

Katter sover länge, upp till 16 timmar per dygn. Men det är ingenting jämfört med de djur som sover hela vintern. De slumrar bort flera månader varje år för att överleva kylan och bristen på mat.

 

Grävlingen

fakta_03-05-13_Vintern-ar-slut-varen-tittar-ut_1

Foto: Foto: Thinkstock

Det är inte så vanligt att man får syn på en grävling. Den är aktiv när vi går och lägger oss och sover när vi är vakna. Den bor lika gärna i skogen som i staden och den äter nästan allt. Det är inte så noga. På sommaren är daggmask favoritmaten. Och på hösten, innan grävlingen går i ide, slukar den blåbär i massor. Grodor, fiskar och insekter går också bra.

Det hörs på namnet att grävlingen är bra på att gräva. Med de starka framtassarna skyfflar den jorden bakåt, som en bulldozer. Grytet, grävlingens hus, gräver den själv. Ett gryt kan bli jättestort och flera hundra år gammalt. I de största gryten kan flera grävlingsfamiljer slumra sig genom vintern tillsammans.

fakta_03-05-13_Vintern-ar-slut-varen-tittar-ut_2

Foto: Foto: Thinkstock

Brunbjörnen

En björn som lufsar runt i skogen letar alltid efter mat. Väger man
200 kilo måste man äta väldigt mycket. Ett par kilo växter, en myrstack och ett par tusen bär mumsar björnen lätt i sig under en dag. Ibland äter den också fisk och kött. Älg är den särskilt förtjust i. Men renar och annat boskap står också på menyn ibland. Björnen äter sig genom sommaren för att bli så tjock att den klarar sig hela vintern.

I oktober går björnen i ide. Den sover i grottor och andra hålrum. Hittar den inget färdigt krypin så gräver den ur ett myrbo och sover där. Det sista björnen gör innan den går i ide är förmodligen att ”gå på toaletten” för sedan håller den sig ända till våren.

Vaknar gör den i maj, när det blir varmt. Då är den nog väldigt toanödig och jättehungrig, så hungrig att den äter vad som helst. Till och med sopor.

 

Paddan

fakta_03-05-13_Vintern-ar-slut-varen-tittar-ut_3

Foto: Foto: Thinkstock

Paddan är ett riktig enstörigt kvällsdjur.
På dagarna gömmer den sig på fuktiga, mörka platser. Men när är det blir svalare på kvällen krälar den fram för att jaga. Med sin långa superklibbiga tunga fångar den flugor och andra insekter.

Paddan ser inte bara gammal ut med sina rynkor och vårtor, den blir väldigt gammal också. Vissa blir hela 40 år. Vårtorna på grodans hud är fyllda med ett gift som gör att den smakar illa och det skyddar den mot fiender.

På hösten, när det blir kallt, gräver paddan ner sig i marken. Ibland delar den grop med ormar, ödlor och andra paddor för att hålla värmen bättre. Och på våren, när paddan vaknar igen från sin dvala, ger den sig ut på jakt. Då kan de riktigt stora och hungriga paddorna till och med äta möss.

 

fakta_03-05-13_Vintern-ar-slut-varen-tittar-ut_4

Foto: Foto: Thinkstock

Hasselmusen

Den lilla musen med den ludna svansen gör sällan väsen av sig. Sommartid kan man ha hasselmusen som gäst utan att veta om det. Men på vintern bygger den ett alldeles runt bo av mossa, löv och gräs. Det är ganska enkelt att upptäcka. Öppningen är inte större än en enkrona och inne i bollen ligger musen i dvala hela vintern. Dvala är djup sömn då hjärtat slår mycket långsammare än vanligt och kroppstemperaturen är nästan noll grader.

Hasselmusen gillar förstås hasselnötter. Men hasselträd är ganska ovanliga i Sverige. I stället äter den då enbär, rönnbär, ekollon och andra bär och kottar som är lättare att hitta.

 

Igelkott

fakta_03-05-13_Vintern-ar-slut-varen-tittar-ut_5

Foto: Foto: Thinkstock

En igelkott är täckt med nästan
6 000 taggar. De är stela hårstrån som skyddar igelkotten från andra rovdjur. När igelkotten rullar ihop sig blir den nästan omöjlig att komma åt utan att bli riktigt stucken.

Igelkotten gillar inte vintern alls. Den bygger ett bo under en hög med kvistar och löv på hösten när det börjar bli kallt och mörkt. Igelkotten gillar särskilt att sova i komposter och rishögar i trädgårdar. Kolla därför alltid om det finns några små igelkottar bland löv och kvistar innan ni eldar upp rishögar på tomten.