Miljoner fans världen över har väntat länge men nu är Warcraft-filmen här. Men det är inte World of Warcraft som filmen handlar. KP förklarar det du behöver veta innan du ser den.

Warcraft: The beginning

Biopremiär: Fredagen 27 Maj.

Speltid: 2 timmar, 3 minuter.

Åldersgräns: 11 år.

Många känner säkert till dataspelet World of Warcraft (WoW). Men det är inte det populära online-rollspelet som filmen bygger på, utan det allra första spelet. 1994 kom Warcraft: Orcs and Humans. Robert Kazinsky som spelar Orgrim Doomhammer, säger i en intervju så här:

– Vi har gjort en film om ursprungshistorien till Warcraft. Det ska inte spela någon roll om du spelat Warcraft i 20 år, 10 år eller om du tänker börja i morgon, alla ska känna sig hemma.

Precis som i Orcs and Humans handlar filmen om hur orcherna kommer till människornas planet Azeroth, från sin egen planet Draenor, för första gången. De måste fly från sin förstörda planet och deras ledare Gul’dan övertygar dem att invadera Azeroth för att överleva. De tar sig dit genom en portal. Men alla orcher vill inte kriga. En del sluter upp tillsammans med människorna för att stoppa de orcher som invaderar.

Robert Kazinsky är själv ett stort fan av Warcraft. Han har spelat World of warcraft i över 10 år.

– Jag spelade som orch så ingen kan nog vara lika redo som jag för den här rollen, säger han.

I Warcraft-universumet finns det många olika ”raser”. I filmen ligger fokuset på människor och orcher. Det kommer glimta förbi dvärgar och draeneis (en slags demon med magiska krafter). Den som hoppas på att få se en stor och mäktig oxe på två ben, en så kallad Tauren, kommer tyvärr bli besviken, de finns nämligen inte med.

– Snälla se den här filmen, bönar regissören Duncan Jones, även han ett stort Warcraft-fan. Om jag får göra en uppföljare kommer jag nämligen få ha med Taurens i den.

 

World of Warcraft

Världens största online-rollspel skapat av företaget Blizzard. Över 100 miljoner har någon gång spelat det. WoW utspelar sig ungefär 30 år efter händelserna i filmen. I spelet skapar du en karaktär av någon av de 13 olika ”raser” som finns. Du beger dig sedan ut på äventyr i världen Azeroth.

 

Warcraft: Orcs and humans

Det första spelet i Warcraftserien. Ett strategispel där du styr hela arméer, till skillnad mot World of Warcraft där du endast styr en karaktär. Spelföretaget Blizzard fick sitt stora genombrott med det här spelet. Möjligheten att kunna spela mot varandra över internet var det som gjorde spelet så populärt.